Гръмна скандал с манипулации на футболни залагания в Италия

the-ball-488701_1280

Във вторник италиански полицаи от отдела за борба с корупцията са задържали 50 души, измежду които мениджъри на отбори, играчи и калабрийски мафиот, по подозрения в определяне резултатите на десетки мачове в Лега Про, третото ниво на професионална лига на италианския футбол.

„ Това е сериозен акт на корупция в света на футбола“, казва Андреа Граси, следовател от отдела за борба с мафията. “ Показва интереса на престъпните мрежи към иначе легалните футболните залагания“

По думите на полицейския служител, разследването започва след като полицията подслушала разговор на член от фамилията Лаунацо в Калабрия, от който се разбира, че с цел постигане на сигурна печалба, се уговарят резултатите на футболни мачове.

В някои от случаите, срещите по уговаряне на резултатите, са се състояли в хотелски стаи, като от полицията посочват, че разполагат с  видеозапис не само на една такава.

Следователите подозират, че мачове от Серия Б, Лега Про и Серия Д от сезон 2014-2015 са с предварително нагласени резултати. От събраните данни по разследването става ясно, че има две различни престъпни групи, като едната работи по манипулиране на резултатите в Лега Про, а другата в Серия Д.

Сред издирваните от полицията, с обвинения за подкуп на играчи и треньори, са сръбски, албански и малтийски граждани.

Към момента в кръга на заподозрените попадат 27 клубни президенти и мениджъри, 17 играчи, 5 треньори и един полицай. Част от клубовете, сочени от разследващите органи, са San Severo, Pro Patria, Barletta, Brindisi, L’Aquila, Santarcangelo, Neapolis, Mugnano, Montalto, Vigor-Lametia, Sorrento, Puteolana, Akragas and Torres.

Подобен скандал бе разследван и през футболния сезон 2010-11, когато бе разкрито, че резултати от футболните срещи в Серия Б и Лега Про са били предварително определени. Организаторите тогава са били част от престъпна организация, която е участвала в манипулиране изхода на мачовете.

Все още не е ясно, дали настоящата полицейска акция има връзка с предишната, но е факт, че от 2011 г. насам над 100 души са разследвани по подозрение в участие по уреждане на мачове.

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023