Интерпол се лиши от 20 милиона евро, планирани за борбата срещу уреждането на мачове

interview-193665_640

Интерпол замрази „употребата” на 20 милиона евро – дарение, направено от ФИФА, с цел финансиране на съвместната борба срещу уреждането на мачове.

Целта на проекта е била да бъдат ликвидирани фиксираните игри, ръководени от различни организации, но Интерпол заяви през изминалата седмица, че корупционният скандал във ФИФА прави за в бъдеще техните отношения невъзможни.

„В светлината на настоящата ситуация, в която се намира ФИФА, докато Интерпол все още се ангажира да разработва съвместния проект, решихме да прекрати двустранното споразумение“, заяви генералният секретар на Интерпол Jürgen. “ Всички външни партньори, независимо дали са публични органи или частни организации, трябва да споделят основните ценности и принципи на организацията, както и тези на по-широката правоприлагаща общност.“

В споразумението, подписано през 2011 г., се посочва, че ФИФА трябва да действа „в съответствие с принципите, целите и дейността на Интерпол“, но след ареста на седем служители на ФИФА след мащабно ФБР разследване за корупция, може да се каже, че футболният ръководен орган не е спазил своята част от сделката.

Защо чак сега?

Това повдига въпроса, защо Интерпол, която разполага с достъп до огромна мрежа от информация, не осъзнава, че във ФИФА има корупцията, още през 2011 г.?

Британската преса афишира за такъв проблем още през 2006 г. Това е годината, в която журналистът Андрю Дженингс публикува статия, носеща заглавието „Тайният свят на ФИФА – подкупи, манипулации и скандали.”

Също така през 2006 г. , Би Би Си излъчва документален филм за това, че Сеп Блатер е разследван от швейцарската полиция за скандал с подкупи.

В него, бившият председател на Асоциацията на английския футбол, описва ФИФА като организация, която“се държи като мафиотска фамилия“.

В документален филм през 2010 г. Иса Хаяту, вицепрезидентът на ФИФА, е обвинен за вземане на подкупи. Той заплашва да съди Би Би Си, но така и не го направо прави.

Дали готовността на Интерпол да си зарови главата в пясъка се дължи на факта, че ФИФА е изплатила 20 милиона долара дарение на Международната агенция, което на практика представлява повече от една четвърт от годишния й бюджет.

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023