Позицията на законодателите за онлайн залаганията в SA

dice-370070_640

Министерството на търговията и промишлеността e твърдo против легализацията на онлайн хазарта в SA, тъй като счита, че подобен ход би бил неуместен в условията на бедност и безработица, които са налице към момента.

Това стана ясно в сряда, в отговор на предложение, внесено от говорителя на Демократичния алианс – г-н Хил-Луис.

Аргументът на Хил-Луис е, че подобна забрана не е ефективна, за разлика от ефекта от едно правилно регулиране на тази индустрия.

Парламентарната комисия по търговията и индустрията трябва да се произнесе с решение, дали да приеме предложението, след като то бъде предмет на публични изслушвания през следващата седмица.

Предложеният законопроект обхваща регулирането не само на онлайн хазарта, но и всички форми, които технически позволяват на играещите да залагат дистанционно, включително от човек на човек, покер и спортните залагания.

В момента единствените правно уредени форми на хазарт са казината, конните надбягвания, машини с ограничени изплащания и бинго игрите.

Аргумент срещу законопроекта, представи главният директор на отдел по политика и законодателство MacDonald Netshitenzhe, според който липсва обективна оценка на въздействието на онлайн хазарта и за това как той се отразява на хазартната зависимост, която все повече се разраства.

Според него, регулирането на онлайн хазарта може да доведе до нелоялна конкуренция със съществуващите към момента форми на хазарт, като отчита и факта, че практически същият няма да има принос в създаването на нови работни места.

Съгласно законодателството, действащо в момента, съществува забрана банките да обработват плащания, свързани с онлайн хазарт.

В предложения законопроект се очертава начинът, по който играчите могат да бъдат защитени и се предлага за нарушенията да се налагат наказания, вариращи от глоби до 10 години лишаване от свобода.

Въпреки това, от парламента се посочва, че моментът не е подходящ за уреждане на онлайн хазарта, тъй като това би било вредно за бедните и безработните, особено при по-младите младите хора. В проучване на Националния съвет от 2012 г. се посочва, че 29,6% от играчите са безработни; 14,8% са на непълно работно време, а 37,8% от тях са нискообразовани.

„Може би в бъдеще, при по-подходящи обстоятелства, това ще се случи“, добавят законодателите.

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023