Раздор и раздяла между МОК и SportAccord

olympiad-262552_640

Международният олимпийски комитет (МОК) е оттеглил както финансирането, така и официалното си признаване на SportsAccord – организацията, която беше от огромно значение за немалък брой международни спортни федерации.

Това се случва, след като президентът на SportAccord Marius Vizer подаде оставка.

Vizer разгневи, както МОК , така и много от федерациите – членки на SportAccord, след като нападна вербално президента на Комитета – Томас Бах и самата организация, по време на речта си в Сочи през април.

Според МОК, в SportAccord към момента е настъпил пълен хаос и бъдещето й е заложено на карта. Поради тази причина , МОК реши по време на събирането в Лозана, рязко да се отграничи от организацията.

„Ние ще оттеглим признаването от наша страна на SportAccord и ще откажем финансиране , докато не постигнем двустранно споразумение по принципни въпроси“, казаха от МОК.

От страна на Комитета ежегодно са предоставяни 300 000 долара, като с част от тях – 160 000, SportAccord са финансирали антидопингови програми.

От МОК заявяват, че ще насочат тези средства към спортните федерации.

„ Ние не искаме спортистите да страдат по никакъв начин от тази ситуация „, продължават в изявлението си от Комитета. “ Ще продължим да предлагаме всички услуги и консултации в помощ на борбата срещу употребата на допинг, които до момента са били предлагани от SportAccord с нашата активна финансовата подкрепа.

Бъдещите събития, които се очакваше да се случат под егидата на SportsAccord също са под въпрос. Според insidethegames, Русия е оттеглила предложението си да бъде домакин презследващата година на срещата на SportAccord.

Оставката на Vizer идва след като той определи настоящата структура на МОК като „остаряла, грешна, нечестна и непрозрачна.“

Неговите идеи бяха за включване на допълнителни награди за спортистите по време на Олимпиадата, увеличаване на размера на приходите от нея, които да отидат за международните федерации , както и за осигуряване на пълна независимост на Арбитражния съд за спорт.

До последно той не се отказа от своите предложения.

„Всичко, което предложих е правилно и се надявам, че отворих една врата, която беше затворена отдавна. Очаквам нещата да се променят в полза на спорта и неговите ценности“, казва Vizer.

„Днес, системата работи непрозрачно, но вярвам, че в бъдеще, всички действия ще бъдат продиктувани от постиженията в областта на спорта, професионализмът, честната игра, прозрачността и смелостта.“

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023