Ще изскочи ли истината за отношенията между Триадите и Аделсън?

hammer-620011_640

Съдията, който прекрати делото, заведено срещу Las Vegas Sands (LVC) от нейния бивш служител – Марк Джейкъбс, е бил „помолен” да разкрие съдържанието на доклад, изготвен във връзка с производството.

Известният като „Доклад на Викърс“ може и да съдържа уличаващи доказателства за това, че LVS на Шелдън Аделсън поддържа бизнес отношения с Триадите от Хонконг, във връзка с извършвани операции в казина в Макао.

Две организации, независимо една от друга, са подали искания за „публичния прочит“ на доклада – великобританският Guardian и неправителствената организация – CFO.

Якобс, бившият президент и главен изпълнителен директор на Sands China твърди, че е бил уволнен заради „подаването на сигнал за нередности“, докато според Аделсън действията на Якобс са преследвали една единствена цел – изнудване на LVS.

Не е тайна, че Триадите участват в операции, от които казината в Макао получават голяма част от приходите си, но има ли всъщност LVS бизнес отношения с организираната престъпност?

The Guardian и CFO вярват, че разкриването на истината е в интерес на обществото. По-специално от CFO са загрижени за степента, до която Аделсън „е използвал пари, придобити от престъпна дейност от казина в Макао при финансирането на предизборната кампания на определени кандидатите за държавна служба.“

„Голяма част от богатството на Аделсън идва именно от неговите казина в Макао, а там контролът на Триадите е голям. Самите те активно „участват” в операции по изпиране на пари. Така на практика е напълно възможно средства на организираната престъпност в Макао да „потъват” във фондове по организиране на кампании на кандидати за Федерална служба“, гласи сигналът на CFO.

„Достъпът до исканите документи ще информира обществеността за ролята на г-н Аделсън в изборната политика и ще осигури необходимата прозрачност, за да бъде потърсена отговорност от длъжностни лица и кандидати за публични длъжности, които приемат парите му“ – допълват те.

„Как търгува Nevada Corporation , включително какво е нейното влияние върху чуждестранните юридически лица, също представлява публичен интерес“, заявяват от Guardian.

Обществеността има право да види съдържанието на този доклад, не само за да може да се даде обективна оценка на публичното дружество и осъществявания над него надзор, но и за да преценят действията на съдебната система и спорещите страни.“

Todd Bice – адвокат на Якобс, заявява пред медиите, че той лично се противопоставил на запечатването на доклада, докато от LVS са се опитали да „издействат” поверителност за почти всеки документ по случая.

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023