За кризата във футболния свят и преизбирането на Блатер за президент на ФИФА

the-ball-488703_640

Въпреки годините на критика, негативните отзиви, както и арестуването на седем висши представители на ФИФА по обвинения в корупция Блатер освен, че пренебрегна масовите призиви за оставка през изминалата седмица, бе отново избран за президент на футболната асоциация.

Той спечели с 133 гласа при проведеното гласуване по време на годишното общо събрание на организацията в Цюрих и по този начин си осигури петия пореден мандат на тази позиция.

Неговият съперник, принц Али Бин Ал Хюсеин от Йордания, се оттегли след първия тур на изборите.

Блатер отрече да има нещо общо с престъпленията, във връзка с които за последните седмици бяха извършени арести на лица, обвинени в рекет и пране на пари.

Длъжностни лица на ФИФА са обвинени в получаване на подкупи на стойност над 150 милиона щатски долара, като в замяна на тези суми, са предлагали изгодни медийни и маркетингови права за Световната купа на различни фирми и национални футболни асоциации.

Предмет на разследването са и решенията, свързани с избор на домакин за предстоящите две световни първенства – Русия и Катар.

Мишел Платини, ръководител на Европейския футболен ръководен орган – УЕФА заяви, че не изключва бойкот от страна на Европа на Световното първенство в Русия през 2018 година.

Коментарът на ръководителя на английската футболна асоциация е, че няма да има никакъв смисъл да изтегли Англия, ако всички други останат. „Това няма да окаже въздействие и просто ще бъде забравено. Но ако УЕФА предприеме действия , то тогава определено ще има ефект. Преизбирането на Блатер прави подобна дискусия актуална.”

Какво означава всичко това за букмейкърите?

Над 1 000 000 000 000 долара са заложени на регулираните пазари по време на Световното първенство през 2014 г. и още милиарди на нерегулираните пазари в Азия.

И изобщо, Световната купа е събитието в света, което събира най-много залози, а вероятността за частичен бойкот на следващото световно първенство е една много реална перспектива, която при всички положения е лоша новина и нежелана реалност за букмейкърите.

Футболни прогнози, новини и ревюта на букмейкъри - Prognozi24.com © 2023